Nu tot 50% korting bij Bol. Bekijk actie

Zwangere vrouw houdt bloemen vast

Eerste weken zwangerschap: wat kun je alvast voorbereiden voor de komende periode?

Davitamon
Geplaatst op

Je bent zwanger; gefeliciteerd! En nu? De komende weken zijn spannend omdat er allerlei nieuwe dingen op je afkomen. Ook is het goed om alvast na te denken wat je in deze periode moet voorbereiden voor de komende weken. Wij helpen je hier een handje bij!

Wat kun je voorbereiden voor de eerste weken van je zwangerschap?

Kun je al geloven dat je kleine wonder over een paar maanden op de wereld ‘staat’? Dat klinkt misschien nog wat onrealistisch nu je pas net een paar weken zwanger bent. Naarmate je zwangerschap zich ontwikkelt, is het belangrijk om je alvast voor te bereiden op de komende periode. De volgende zaken zijn handig om alvast over na te denken:

Termijnecho zwangerschap

Veel zwangere vrouwen denken in de eerste weken dat een afspraak met de verloskundige nog wel even kan wachten. Maar wist je dat de eerste termijnecho al tussen de 7e en 11e week plaatsvindt? Een verloskundige houdt gedurende je zwangerschap de gezondheid van jou en je baby in de gaten. Hartstikke belangrijk dus! Daarnaast kan de verloskundige je van alle informatie voorzien rondom je zwangerschap.

Bloedonderzoek zwangerschap

Het is belangrijk om in de eerste weken van je zwangerschap een bloedonderzoek uit te laten voeren. Dit wordt bij voorkeur gedaan vóór je 13 weken zwanger bent. Je bloed wordt bij deze test onderzocht op drie infectieziekten; syfilis, hiv en hepatitis B. Mocht het laboratorium bij dit bloedonderzoek een afwijkende uitslag vinden, dan kun je meestal tijdens de zwangerschap al met een behandeling starten. Hiermee verklein je de kans dat je kind ziek wordt. Het is dus goed om hier alvast aan te denken.

Combinatietest

Tussen de 9e en 14e week van je zwangerschap kun je ervoor kiezen om een combinatietest te doen. Deze test berekent de kans op aanwezigheid van het down-, edwards- en patausyndroom bij je kindje. De combinatietest bestaat uit twee delen: een echo-onderzoek van het kind en een bloedonderzoek bij jou zelf. De uitkomst van de test wordt berekend aan de hand van deze twee uitslagen, gecombineerd met jouw leeftijd en de precieze duur van de zwangerschap.

Zwangerschapsverlof

Weet je al wanneer je uitgerekend bent? De bevalling is misschien nog ver weg, maar toch is het goed om alvast na te denken over je zwangerschapsverlof. Elke zwangere vrouw heeft recht op zes weken zwangerschapsverlof en minimaal tien weken bevallingsverlof. Het zwangerschapsverlof duurt tot en met de dag van de bevalling. Neem dus het verlof op vanaf zes weken vóór je uitgerekende datum. Neem je minder dan zes weken zwangerschapsverlof op? Dan mag je deze tijd extra opnemen als bevallingsverlof. Zo heb je nog meer tijd om te genieten van je kleine wonder!

Kraamzorg regelen

Bij ongeveer twaalf weken zwangerschap is het tijd om alvast de kraamzorg te regelen. Het is belangrijk om hier goed over na te denken. Je wil als ouder natuurlijk dat het leven van jouw kindje zo goed mogelijk begint! Kijk eens rond bij verschillende praktijken bij jou in de buurt en plan afspraken in. Uiteindelijk is het belangrijk dat jij een vertrouwd gevoel hebt bij de kraamzorg! Je hebt tijdens de zwangerschap een hoop dingen om aan te denken. Daarom kan het handig zijn om bovenstaande zaken op tijd te regelen, zodat je hier niet meer over wakker hoeft te liggen. Denk de komende weken ook goed aan jezelf en de gezondheid van je kindje. Er zijn namelijk een aantal vitamines die extra belangrijk zijn in deze tijd. Bijvoorbeeld foliumzuur tijdens zwangerschap is belangrijk. Lees hier tips over eten tijdens de zwangerschap.

Meer gerelateerde artikelen per onderwerp