Nu tot 50% korting bij Bol. Bekijk actie

zwangere vrouw bij dokter NIPT test zwanger voordelen nadelen

NIPT test: alles wat je erover wilt weten

Davitamon
Geplaatst op

NIPT test: alles wat je erover wilt weten

Dit is een informatiepagina. Davitamon heeft geen producten die bestemd zijn voor deze toepassing.

 

Een baby op komst zorgt voor veel vreugde, maar ook voor vragen. Eén van de dingen waar je misschien over hoort of leest, is de NIPT-test. Maar wat is dat precies? Waarom zou je ‘m doen en wat komt er allemaal bij kijken? In deze blog duiken we dieper in de wereld van de NIPT-test. Van de voordelen en nadelen tot handige tips en antwoorden op veelgestelde vragen. Lees snel verder, zodat je goed geïnformeerd bent!

Wat is de NIPT-test?

De Niet-Invasieve Prenatale Test is een bloedonderzoek die tijdens je zwangerschap kan worden uitgevoerd. Niet-invasief betekent dat er niets in het lichaam wordt gebracht, zoals dat bij een vruchtwaterpunctie bijvoorbeeld wel gebeurt.

Als je de NIPT-test laat doen dan worden meestal 8 buisjes bloed afgenomen. De test onderzoekt of er bij jouw ongeboren kindje sprake is van het downsyndroom, het edwardssyndroom en het patausyndroom.

Nevenbevindingen

Je kunt er ook voor kiezen om bij de NIPT-test te kijken naar andere chromosoomafwijkingen. Dat wordt bedoeld met nevenbevindingen.

Waarom doe je de NIPT-test?

Met NIPT-test krijg je dus informatie over de gezondheid van je ongeboren kindje. Waarom zou je de test wel of niet doen? Er zijn voordelen, maar ook nadelen aan de test.

Voordelen NIPT

De NIPT is een veilige manier om wat meer te weten te komen over je baby. Het is een bloedtest, dus je loopt geen risico’s zoals bij sommige andere tests. Bovendien staat de NIPT bekend om zijn hoge betrouwbaarheid in het opsporen van bepaalde erfelijke afwijkingen. Fijn is ook dat je deze test al vroeg in de zwangerschap, vanaf 10 weken, kunt laten doen.

Nadelen NIPT

De NIPT kan veel erfelijke afwijkingen opsporen, maar is geen allesomvattende test op gezondheidsproblemen bij de baby. De test geeft dus geen garantie op een gezond kindje. Daarnaast kan er een vals-positieve of vals-negatieve resultaat uit de test komen. Dat betekent dat de test soms een afwijking kan laten zien terwijl alles prima is, of andersom. Dit kan natuurlijk voor de nodige stress en onzekerheid zorgen, vooral als je moet wachten op vervolgonderzoek.

NIPT-test of NIPT of NIP-test?

NIPT staat voor Niet-Invasieve Prenatale Test. Het zou dus eigenlijk NIP-test moeten zijn. Toch heeft iedereen het over de NIPT of NIPT-test.

Wanneer doe je de NIPT-test?

De NIPT-test kun je doen vanaf 10 weken tot en met 22 weken zwangerschap.

Tips ter voorbereiding op de NIPT

Het is handig om je goed voor te bereiden op de test, omdat er bloed wordt afgenomen. Hier een aantal tips om je voor te bereiden:

  1. Praat met je zorgverlener: Stel de vragen die je eventueel hebt over de test aan je zorgverlener.
  2. Eet goed: Het is slim om vóór de test goed te eten en te drinken. Kies voor een stevige maaltijd met gezonde producten, bijvoorbeeld volkorenbrood en fruit.
  3. Neem rust: Zorg dat je na de test even rust neemt, bijvoorbeeld door even rustig te zitten.

Wanneer krijg je de uitslag van de NIPT-test?

Doorgaans krijg je de uitslag van de NIPT-test binnen 10 – 15 werkdagen. Dit kan afhankelijk zijn van het laboratorium en de zorgverlener. Als er uit het onderzoek een afwijkende uitslag komt, kun je ervoor kiezen om vervolgonderzoek te laten doen. Bij een niet-afwijkende uitslag hoeft dit niet.

NIPT-test is gratis

De kosten van de test zijn 175 euro. Deze kosten worden vergoed door je zorgverzekeraar. De kosten worden voor iedereen vergoed, dus is de test voor jou gratis. Een vervolgonderzoek kent vaak wel een eigen bijdrage. Neem contact op met je verzekeraar en/of zorgverlener om na te gaan welke testen in jouw situatie worden vergoed en welke niet.

Veelgestelde vragen

Hoe werkt de NIPT-test?
Er wordt bloed afgenomen. Jouw gynaecoloog of verloskundige geeft aan waar dit plaatsvindt. Jouw bloed wordt vervolgens in een laboratorium onderzocht.

Is de NIPT-test betrouwbaar?
De NIPT-test geeft een sterke aanwijzing of de baby wel/geen afwijking heeft, maar dit klopt niet altijd. Bij een afwijkend resultaat is het dan ook verstandig om vervolgonderzoek te laten doen.

Is een NIPT-test verplicht?
De NIPT-test is niet verplicht. Jij kan zelf afwegen of je het wilt doen.

Kan de NIPT-test het geslacht van mijn baby bepalen?
Ja, de NIPT-test kan het geslacht van je baby bepalen. Echter, het primaire doel van de test is om chromosomale afwijkingen op te sporen. Als je het geslacht wilt weten, geef dit dan aan bij je verloskundige.

Is de NIPT-test veilig voor mij en mijn baby?
De NIPT-test is veilig voor zowel de moeder als de baby. Het is een niet-invasieve test, wat betekent dat er geen risico’s zijn zoals bij invasieve procedures zoals een vruchtwaterpunctie.

Wat gebeurt er als mijn NIPT-test een hoog risico aangeeft?
Als je NIPT-test een hoog risico aangeeft op een erfelijke afwijking, kan je arts of verloskundige je adviseren over vervolgonderzoek zoals een vruchtwaterpunctie of vlokkentest om een definitieve diagnose te stellen.

Wat zijn nevenbevindingen bij de NIPT-test?
Nevenbevindingen zijn onverwachte resultaten die niet direct verband houden met de syndromen waarvoor de test primair is bedoeld. Dit kunnen andere chromosomale afwijkingen zijn dan syndroom van Down, edwardssyndroom en patausyndroom. Het is aan jou of je deze nevenbevindingen wilt weten.

Zijn er alternatieven voor de NIPT-test?
Ja, er zijn andere prenatale screenings beschikbaar zoals de combinatietest. Bespreek met je verloskundige welke test het beste bij jouw situatie past.

Is de Amerikaanse NIPT-test anders dan de Nederlandse?
De basisprincipes van de test zijn wereldwijd hetzelfde. Er kunnen wel enkele verschillen zijn tussen de Amerikaanse en de Nederlandse versie van de NIPT, voornamelijk op het gebied van toepassing, kosten, vergoeding en beschikbare aanvullende testmethodes.

KOAGKAG 24-0224-236

Meer gerelateerde artikelen per onderwerp