Nu tot 50% korting bij Bol. Bekijk actie

Zwangere vrouw met koekje

Alles over zwangerschapsmisselijkheid

Davitamon
Geplaatst op

Dit is een informatiepagina. Davitamon heeft geen producten voor indicatie of toepassing.

Bijna iedere vrouw die zwanger is, krijgt er mee te maken: zwangerschapsmisselijkheid. Het is een van de bekendste verschijnselen die een zwangerschap met zit mee brengt. Hieronder wordt alles besproken wat je moet weten over zwangerschapsmisselijkheid. Wat is het en wat kun je doen tegen zwangerschapsmisselijkheid?

Wat is zwangerschapsmisselijkheid?

Zwangerschapsmisselijkheid is, zoals de naam al aangeeft, misselijkheid tijdens de zwangerschap. Misselijkheid is voor vrouwen vaak een van de eerste tekenen dat ze zwanger zijn. De misselijkheid gaat soms ook gepaard met overgeven. De oorzaak van deze misselijkheid is nog niet bekend. Sommige mensen vermoeden dat het hormoon hCG de veroorzaker is. De mate van de misselijkheid komt namelijk vaak overeen met de hoeveelheid hCG in het lichaam. hCG is een hormoon dat tijdens de zwangerschap wordt aangemaakt.

Wanneer heb je zwangerschapsmisselijkheid?

De meeste vrouwen ervaren misselijkheid in het eerste trimester van de zwangerschap, dus de eerste 12 tot 16 weken van de zwangerschap. De meeste vrouwen zijn voornamelijk in de ochtend misselijk, maar er zijn natuurlijk ook vrouwen die zich de hele dag niet prettig voelen. Ook misselijkheid in de nacht komt voor.

Wanneer gaat je zwangerschapsmisselijkheid over?

Bij de meeste vrouwen is de misselijkheid na het eerste trimester gelukkig verminderd. Om door de misselijkheid in het eerste trimester heen te komen, staan hieronder een aantal tips die mogelijk kunnen helpen bij de misselijkheid. Het is hoe dan ook belangrijk dat je goed voor jezelf, en je ongeboren kindje, zorgt. Ervaar je extreme misselijkheid? Neem dan contact op met je verloskundige of je  huisarts.

Tips tegen zwangerschapsmisselijkheid

Tip 1: Vermijd een lege maag. Probeer vaak kleine hoeveelheden te eten. Op deze manier voorkom je een lege maag. Te veel in één keer eten kan je juist misselijk maken. Maar een lege maag kan ook leiden tot een misselijk gevoel. Zorg daarom dat je altijd iets te eten bij je hebt.

Tip 2: Eet geen vet, pittig voedsel. Vet, pittig, zuur en zwaar voedsel kan juist misselijkheid veroorzaken. Probeer daarom ‘neutraal’ te eten. Een beschuitje, crackers en vla kunnen goed zijn tegen de misselijkheid.

Tip 3: Vermijd sterke geuren. Geurtjes kunnen misselijkheid versterken. Probeer daarom sterke geuren te vermijden.

Tip 4: Drink voldoende. Te weinig vocht kan ook leiden tot een misselijk gevoel. Als je veel moet overgeven, verlies je veel vocht. Het is erg belangrijk dat je voldoende drinkt om niet teveel vocht te verliezen. Probeer daarom voldoende te drinken.

Tip 5: Rust. Naast voeding kan ook slaapgebrek er toe leiden dat jij je misselijk voelt. Probeer daarom goed je rust te pakken en voldoende te slapen. Vaak is het ook zo dat als je slaapt, je de misselijkheid niet ervaart.

 

 

Meer gerelateerde artikelen per onderwerp