Als je zwanger bent mag je opeens niet alles meer eten wat je daarvoor wel at. Dat is soms best verwarrend. Veel zwangere vrouwen vragen zich af of ze gerookte zalm moeten laten staan tijdens de zwangerschap. Het antwoord hierop is niet eenduidig. Dat is namelijk afhankelijk van hoe de zalm is verpakt en of je de zalm rauw eet of niet. Tijd voor meer duidelijkheid!
Mag je gerookte zalm tijdens de zwangerschap?
Gerookte zalm wordt vacuümverpakt. Het voordeel hiervan is dat de vis lang bewaard kan worden. Het nadeel is dat de listeriabacterie zich dan wel kan vermenigvuldigen. Die bacterie kan een voedselinfectie veroorzaken. Dat is vooral tijdens de zwangerschap gevaarlijk, omdat dit effect kan hebben op je ongeboren kindje.
Goed nieuws! Je mag wél gerookte zalm eten tijdens je zwangerschap als je deze eerst goed verhit. Je hoeft de vis niet uren te laten koken, boven de 70 graden verhitten is voldoende. Hierdoor schakel je de listeriabacterie uit.
Rauwe zalm als je zwanger bent
In rauwe zalm kan de listeriabacterie ook voorkomen. Rauwe zalm is dus een ‘no-go’ tijdens de zwangerschap. Laat de sushi met rauwe vis dus maar even staan als je zwanger bent. Sushi zonder vis, zoals maki sushi met avocado of komkommer, kun je wel gerust eten tijdens de zwangerschap.
Gebakken zalm als je zwanger bent
Zodra je de zalm verhit maak je de listeriabacterie onschadelijk. Verhitten is dus altijd goed. Je kunt zowel verse gebakken zalm kiezen als gerookte zalm die je verhit in bijvoorbeeld een lekkere romige saus met verse dille.
Zalm uit blik als je zwanger bent
Zalm uit blik is verhit voordat het in het blik werd verpakt. Daarom is zalm uit blik een veilige keuze als je zwanger bent. Lekker met rode ui en paksoi.
De Zwanger Voedingsadvieskaart
Ook goed om te weten: het Voedingscentrum raadt je aan om geen roofvissen (bijvoorbeeld makreel, paling, snoek, haai of tonijn) te eten. Eet deze vissen ook niet als je ze hebt verhit of uit blik. Ze bevatten relatief veel van het zware metaal kwik en dat kan schadelijk zijn.
Wil je meer weten over wat je wel en niet mag eten tijdens de zwangerschap? Lees dan meer over vlees en vis tijdens de zwangerschap.
Speciaal om jou te helpen hebben wij de voedingsadvieskaart. In de Davitamon Voedingsadvieskaart vind je een overzicht van producten die je niet óf niet teveel mag eten tijdens je zwangerschap.
Vitamine D en visolie
Laat niet alle vis staan tijdens de zwangerschap. In vis zitten namelijk belangrijke voedingsstoffen, zoals omega-3 vetzuren (EPA en DHA) en vitamine D.
Wist je dat je tijdens de zwangerschap altijd extra vitamine D nodig hebt? Het officiële advies van de Gezondheidsraad is: neem tijdens de zwangerschap dagelijks een supplement met 10 microgram vitamine D.
Het advies van de Gezondheidsraad: 2 keer per week vette vis
Eet twee keer per week vis, waarvan minimaal één keer per week vette vis.
Consumptie van vis en het visvetzuur DHA (docosahexaeen-zuur) tijdens de zwangerschap is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en de ogen van het ongeboren kind*.
Ben je geen fan van vis?
Het kan een uitdaging zijn om aan de geadviseerde hoeveelheid van 2 keer per week vis te komen. Je kunt ervoor kiezen om als aanvulling op de voeding een voedingssupplement te nemen met deze aanbevolen hoeveelheid DHA.
Speciaal voor vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn of borstvoeding geven, worden in Davitamon Compleet Mama Omega-3 Visolie vitamines, mineralen en visolie gecombineerd in één capsule per dag. De samenstelling is zorgvuldig geselecteerd en bevat naast vitamines en mineralen extra foliumzuur, vitamine D3 en omega-3 vetzuur DHA.
*Bij dagelijkse inname van 200 mg DHA in aanvulling op de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor omega-3 vetzuren voor volwassenen (250 mg DHA en EPA)
Bekijk Davitamon Compleet Mama Omega-3 Visolie
Je mag dus geen rauwe zalm eten tijdens de zwangerschap. Laat alle rauwe vis tijdens de zwangerschap maar staan. Eet ook geen gerookte rauwe zalm en andere gerookte vissoorten. Je kunt wel (gerookte) zalm eten als die is verhit en zalm uit blik is ook een goede keuze.