Er zijn dagen dat je kindje vaker om voeding vraagt dan normaal. Hiernaast is je kleintje ook onrustig en huilt hij of zij meer dan gewoonlijk. Dit betekent vaak dat jullie in de ‘regeldagen’ beland zijn. Je baby heeft in deze dagen meer behoefte aan voeding en huilt als er niet gegeten kan worden. Maar hoe herken je nu of je kindje last heeft van deze regeldagen? En wat kun je er aan doen? Geen zorgen, wij vertellen je alles wat je moet weten over deze regeldagen.
Wat zijn de oorzaken van regeldagen?
Regeldagen kunnen drie oorzaken hebben. Allereerst kan het zijn dat je kindje last heeft van een groeispurt. Dit betekent dat er meer energie dan normaal nodig is om te groeien. Als gevolg daarvan vraagt je kleine ook om meer om voeding dan gebruikelijk. Een andere reden kan zijn dat je kindje in de ontwikkelingsfase zit. Dit gebeurt als hij/zij ineens nieuwe vaardigheden ontwikkelt, bijvoorbeeld het vastpakken en zien van nieuwe dingen. Deze nieuwe vaardigheden kunnen twee gevolgen hebben: je kindje heeft meer energie nodig om de vaardigheid uit te voeren of heeft geen interesse in voeding op het moment dat je het aanbiedt. Je kindje heeft op dat moment namelijk wel leukere dingen te doen dan eten. Hierdoor kan er vaker en op andere momenten om voeding gevraagd worden.
Ook kan het voorkomen dat er regeldagen ontstaan wanneer je zelf ziek bent of weer aan het werk gaat. Deze regeldagen hebben niks met de ontwikkeling van je kindje te maken, maar meer met het feit dat je als moeder drukker bent en meer stress hebt dan normaal. Dit is een natuurlijk proces, voel je hier vooral niet schuldig over.
Wanneer komen regeldagen het meest voor?
Als de regeldagen van je kindje te maken hebben met de ontwikkeling of groei, dan zijn er vaak vaste momenten te herkennen wanneer deze regeldagen optreden. Gemiddeld groeien baby’s namelijk de eerste periode volgens hetzelfde patroon. Let wel: deze dagen zijn berekend vanaf de oorspronkelijke bevallingsdatum. Over het algemeen zijn de momenten rond de:
- 9 dagen
- 3 weken
- 6 weken
- 3 maanden
- 6 maanden
Het kan ook zijn dat jouw kindje net op een ander moment last heeft van de regeldagen, pin je dus niet vast op deze data. Ieder kind volgt zijn eigen ritme.
Hoe kun je regeldagen herkennen?
Hoe herken je nu of je kindje last heeft van deze regeldagen? Er zijn gelukkig een aantal dingen waaraan je dit kunt merken. Je kindje:
- Huilt meer dan normaal.
- Is hangerig en wat onrustig.
- Wil vaker drinken en lijkt constant honger te hebben.
- Heeft een ander slaapritme dan normaal. Dit kan zowel meer of minder uur zijn.
“Vitamines en mineralen zijn al vanaf de geboorte belangrijk voor de gezondheid van je baby. Vooral vitamine D en K. Vitamine D is namelijk goed voor de weerstand, belangrijk bij de groei en ontwikkeling van de botten en helpt bij opbouw van sterke tanden. Vitamine K helpt bij een goed verloop van de bloedstolling.”
Regeldagen en voeding
Je kunt als moeder het gevoel hebben dat je te weinig melk hebt omdat je borsten slap aanvoelen. Als dit het geval is dan helpt het toch om je kleintje zo vaak als hij of zij wil te laten drinken. Het aanleggen stimuleert namelijk je borsten om meer melk aan te maken. Je zult zien dat als je kindje meer nodig heeft, je borsten uiteindelijk ook meer melk zullen produceren.
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je alleen opvolgmelk geeft. Toch kun je dan ook te maken krijgen met regeldagen. Je kindje heeft namelijk last van dezelfde groeispurten en ontwikkelingsfases.
Tips bij regeldagen
Er zijn gelukkig ook een tips die helpen als jullie in de regeldagen beland zijn. Allereerst is het van belang dat je goed voor jezelf zorgt. Regeldagen kosten energie, niet alleen voor je kleintje maar ook voor jou. Probeer je rust te pakken, eet gezond en slaap genoeg. Verder kan het helpen als je je kindje net dat beetje extra aandacht geeft. Pak hem of haar net iets vaker lekker bij je. Er komt dan namelijk een hormoon genaamd oxytocine vrij bij jullie beide, wat rust geeft. Probeer daarnaast de drukte zoveel mogelijk te vermijden. Zo zorg je ervoor dat je kindje zo min mogelijk last krijgt van prikkels. Het is dus hartstikke normaal dat je soms dagen hebt waarin je kindje constant honger lijkt te hebben. Het is belangrijk om je te realiseren dat regeldagen zich per moeder en baby anders uiten. Luister goed naar jezelf en je kindje en probeer in te spelen op zijn of haar behoeften. Als je naar jezelf en je kleintje luistert slaan jullie je vast met glans door de regeldagen heen!