Nu tot 50% korting bij Bol. Bekijk actie

Peuter in eetstoel met eten

Mijn peuter wil niet eten: wat nu?

Davitamon
Geplaatst op

De ene dag eet je peuter een wortel op en de andere dag gooit hij het van tafel. De ene dag zit de kleine smullend aan een bord pasta en de andere dag komen er krokodillentranen wanneer hetzelfde voor zijn neus staat. Herkenbaar? Grote kans dat je kind in zijn ‘lust-ik-niet fase’ zit. Deze begint vaak als je peuter rond de twee jaar is. Benieuwd hoe je de dagelijkse strijd aan de eettafel kunt voorkomen? Wij geven je acht tips om je peuter zo goed mogelijk te laten eten.

Tip 1: verbouw het samen

Heb jij ook nog leuke herinneringen van het moestuintje uit je peuter- en kleutertijd? Het is namelijk erg leuk voor peuters om te zien hoe eten groeit! Zo leren ze begrijpen waar eten vandaan komt. Je kunt met je kind een moestuintje bijhouden. Als je peuter de tomaatjes zelf heeft laten groeien, smaken ze nog lekkerder!

Tip 2: de hele dag door vitamientjes

Probeer je kindje door de dag heen al groente en fruit te geven. Dan is het niet heel erg dat in de avond je peuter niet zijn bord leeg eet. Lekkere snacks zijn bijvoorbeeld snoeptomaatjes of komkommer. Wat ook lekker is voor je peuter, is wat paprika en sla op de boterham, in combinatie met wat hummus.

Tip 3: niet teveel drinken

Laat je kind voor het eten niet te veel drinken. Dan zit zijn of haar buikje namelijk al vol en heb je kans dat er geen hap meer bij komt. Zo ben je nog verder van huis!

Tip 4: proeven, proeven, en nog eens proeven

Je peuter moet aan nieuwe smaken wennen. Wist je dat een kind soms wel tien tot vijftien keer iets moet proeven om aan de smaak te wennen? Laat je kindje daarom elke dag een beetje proeven, al is het maar een hapje. Op deze manier leert het nieuwe smaken herkennen.

Tip 5: kleine porties voor de kleine

Schep kleine porties op voor je peuter. Zo maak je de maaltijd letterlijk behapbaar. De taak om het hele bord op te eten van je kindje is dan ook een stuk kleiner. Opscheppen kan altijd nog een tweede keer!

Tip 6: maak een kunstwerkje van het bordje

Zorg voor een leuke aankleding van het bord! Maak van het eten bijvoorbeeld een vrolijk gezichtje of leg de maaltijd in de vorm van een dier. Je kunt je kindje ook een mooi bord of een leuke lepel laten uitkiezen om het eten extra aantrekkelijk te maken. Maak er iets moois van!

Tip 7: maak iets klaar op een andere manier

Als je kind iets niet zo lekker vindt, kun je proberen het eten op een andere manier te bereiden. In een andere combinatie vindt je peuter het misschien wél lekker. Houdt je peuter bijvoorbeeld niet van wortel? Probeer wortel dan eens te verwerken in een pastasaus, of serveer rauwe worteltjes met een hummusdip erbij. En gaat spinazie of courgette er echt niet in? Verwerk het dan in pannenkoekenbeslag!

Tip 8: geef het goede voorbeeld

Je peuter vindt het geweldig om jou na te doen! Maak daar gebruik van. Als je eet, geef dan aan dat het lekker is en vertel hoe het smaakt. Daarnaast is het belangrijk om dezelfde maaltijd als je kind te eten, ook al heeft het niet je voorkeur. Op deze manier laat je het goede voorbeeld zien aan je kind. Door voet bij stuk te houden, kan je peuter af en toe met trek naar bed gaan. Maak je geen zorgen: dit kan geen kwaad. Vertrouw erop dat je peuter vanzelf weer gaat eten. Morgen kun je het opnieuw proberen. Heb je vragen of maak je je zorgen of je kind te weinig eet? Je kunt altijd de huisarts raadplegen.

Omdat groeien niet vanzelf gaat, is het is belangrijk dat kinderen voldoende vitamines binnenkrijgen. Een voedingssupplement kan hierbij helpen. Davitamon junior smelttabletjes zijn speciaal voor kinderen die nog niet kunnen kauwen en zijn afgestemd op de specifieke behoeften van kinderen vanaf 1 jaar.

Meer gerelateerde artikelen per onderwerp