Nu hoge korting bij Bol. Bekijk actie

Parmaham en zwanger: Mag je het eten?

Davitamon
Geplaatst op

Parmaham wordt ook wel ‘Prosciutto di Parma’ genoemd. Deze Italiaanse rauwe ham heeft een heel typische zoute smaak. Zo’n smaak waar je juist nu opeens erg naar kunt verlangen. Mag je het eten tijdens de zwangerschap ? Of kun je beter geen Parmaham nemen nu je zwanger bent? Wij geven antwoord op deze hamvraag ;-)!

Mag je parmaham eten als je zwanger bent?

Parmaham is rauwe ham. Tijdens de zwangerschap kun je beter geen rauwe vleeswaren eten. Je denkt misschien meteen aan metworst en theeworst. Dat klopt, deze rauwe producten kun je beter niet nemen. Het geldt ook voor worstsoorten en voor alle rauwe ham, zoals Parmaham. Ook de Duitse Schwarzwälder schinken en de Spaanse Serranoham mag je niet eten nu je zwanger bent.

Toxoplasmose infectie

Parmaham is rauwe ham. In rauwe vleeswaren kan de Toxoplasma gondii voorkomen. Dat is een parasiet die een toxoplasmose infectie kan veroorzaken. Zo’n infectie kan schadelijk zijn voor je ongeboren kindje. Daarom kun je beter geen Parmaham eten tijdens de zwangerschap .

Listeria bacterie

In rauwe dierlijke producten, zoals Parmaham kan ook een bacterie voorkomen. Deze zogenaamde listeria bacterie kan ook schadelijk zijn tijdens de zwangerschap.

Parmaham verhitten

Goed nieuws! Op je zelfgemaakte pizza met mozzarella, tomaat en rucola mag wel Parmaham. De ham moet dan wel mee de oven in en door en door verhit zijn. Dat geldt voor alle warme gerechten met Parmaham.

Gekookte ham

Hamsoorten die gekookt zijn, zoals schouderham en achterham zijn een goed alternatief voor Parmaham. Deze ham kun je wel eten als je zwanger bent.

Tip: let er nu je zwanger bent extra goed op dat je vleeswaren niet te lang bewaart. En vertrouw op je neus: ruikt het niet goed meer? Dan kun je het niet meer eten.

De Zwanger Voedingsadvieskaart

Best lastig om erachter te komen wat je beter niet kunt eten tijdens de zwangerschap. Om je te helpen hebben wij de zwanger voedingsadvieskaart gemaakt. In een handig overzicht staat precies wat je beter kunt laten staan tijdens je zwangerschap.
Download meteen deze handige voedingsadvieskaart
Downloaden

Print ‘m uit en hang ‘m op in je keuken!

Parmaham is een Italiaanse rauwe ham. Helaas mag je deze hamsoort niet eten tijdens de zwangerschap, net als alle andere rauwe vleeswaren. Alleen als je ze door en door verhit kun je ze met een gerust hart eten.

Als je zwanger bent mag je niet alle voedingsmiddelen eten. Gelukkig mag je heel veel wel en kun je volop genieten van een lekkere pure basisvoeding. En het mooie is: die gezonde voeding vormt de perfecte basis tijdens je zwangerschap.
Naast je voeding heb je tijdens je zwangerschap twee extra zwangerschapsvitamines nodig: foliumzuur (tot de 10e week van je zwangerschap) en vitamine D.

Davitamon Foliumzuur met Vitamine D3 is speciaal ontwikkeld voor vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn. Het voorziet in de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid extra foliumzuur en vitamine D3 zoals wordt geadviseerd door de Gezondheidsraad.

Meer gerelateerde artikelen per onderwerp