Nu 50% korting bij DeOnlineDrogist.nl. Bekijk actie

Aftelkalender

Laatste loodjes van je zwangerschap

Davitamon
Geplaatst op

De laatste loodjes van je zwangerschap wegen het zwaarst. Als je uitgerekende datum in zicht komt, is het wachten op de bevalling. Spannend! Lees hier wat tips voor deze laatste periode.

Wat kan ik verwachten tijdens de laatste loodjes?

Week 38, ongeveer nog twee weken met een zwangere buik. Het is nog maar even, dus houd vol! Wanneer heb jij je baby in je armen? Hieraan merk je dat de bevalling nadert:

Indalen van de baby

Als een baby goed is ingedaald drukt het hoofdje op de baarmoedermond. Hierdoor kan de navelstreng niet uitzakken. Het kindje is klaar om geboren te worden. In week 37 kan een arts of verloskundige vertellen of de baby is ingedaald.

Lekker slapen

Een paar dagen voordat de weeën beginnen kan het voorkomen dat je niet lekker in je vel zit. Misschien slaap je zelfs niet meer lekker vanwege de spanning? En denk je veel na over de bevalling? Lichamelijke onrust is een van de eerste tekenen die aantonen dat de bevalling dichterbij komt.

Verliezen slijmprop

De slijmprop sluit de baarmoederhals af. Dit slijm kun je enkele dagen voor de bevalling verliezen. Soms komt het voor dat dit tegelijkertijd met het breken van de vliezen gebeurt. Gaat het verliezen van de slijmprop gepaard met veel bloedverlies? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je verloskundige of huisarts.

Voorweeën voelen

Het samentrekken van de baarmoederspier is vergelijkbaar met de beweging van golven in de zee. Weeën zijn bedoeld om te helpen de baby eruit te persen bij de bevalling. Toch kun je al ‘valse’ weeën ervaren in de laatste weken van de zwangerschap. Dan oefent je lichaam alvast met het maken van weeën voor wanneer de bevalling plaatsvindt. Deze zijn alleen niet zo heftig en ritmisch als ontsluitingsweeën.

Begin bevalling

Wanneer de vliezen breken begint de bevalling meestal binnen 24 uur. De vruchtvliezen zijn twee op elkaar gekleefde ‘ballonnetjes’ die rondom het kind zitten. Het verliezen van vruchtwater doet geen pijn. Wel is het belangrijk om je verloskundige te waarschuwen.

Tips: voor de laatste loodjes van de zwangerschap?

Het laatste trimester loopt op zijn einde. Hoe kom je deze zware periode door? Hier een paar tips:

Neem je voldoende rust?

Ondanks de lichamelijke onrust in deze periode is het belangrijk om ook in de laatste week goed te ontspannen. Luister goed naar je lichaam. Ben je moe? Het is nu echt niet erg om vroeg naar bed te gaan.

Mocht je tijdens je zwangerschap toch wat extra ondersteuning willen gebruiken dan kan Davitamon Compleet Zwanger misschien helpen,  als aanvulling op de voeding.

Davitamon Compleet Zwanger

  • Ondersteunt de ontwikkeling van de baby1
  • Is goed voor de weerstand2
  • Is goed voor het energieniveau3
  • Draagt bij aan de vorming van de placenta4
  • Draagt bij aan de vorming van de rode bloedcellen51Foliumzuur, 2Vitamine C. 3Vitamine B6, B8 en calcium. 4Foliumzuur. 5Vitamine B en ijzer.

Is de babykamer ingericht?

Met de babykamer ben je waarschijnlijk al een paar maanden bezig. Is de inrichting nu op en top klaar met luiers, rompertjes en kleertjes? Alles voor een warm welkom voor je baby!

Zijn de geboortekaartjes gemaakt?

Heb je al een idee of zelfs al een ontwerp voor het geboortekaartje? Het is wel zo prettig dat je hier geen omkijken meer naar hebt zodra je kindje is geboren is. Zo kunnen ze meteen de deur uit! En hoef je je familie en vrienden ook niet langer in spanning te houden.

Is de (vlucht)tas ingepakt?

Zet je tas klaar, zodat je meteen naar het ziekenhuis kunt wanneer het tijd is. Liever thuis bevallen? Zet dan voor de zekerheid toch een tas klaar, voor het geval je toch naar het ziekenhuis moet. In deze tas kun je schone kleding voor jou en de kleine meenemen.

Meer gerelateerde artikelen per onderwerp