Nu 1+1 gratis bij Trekpleister. Bekijk actie

Slapende baby

Alles over je baby inbakeren

Davitamon
Geplaatst op

Als je baby veel huilt en onrustig is bij het slapen kun je ervoor kiezen om je baby in te bakeren. Het is niet bewezen dat inbakeren werkt, maar het kan wel voor minder prikkels zorgen. Dit kan fijn zijn voor een goede nachtrust. Wil jij meer weten over het inbakeren van je baby? Lees dan snel verder.

Waarom zou je je baby inbakeren?

Inbakeren is je baby in doeken wikkelen. Inbakeren gebeurt bij baby’s die veel huilen en/of onrustig slapen. Baby’s die lastig slapen hebben rust, regelmaat en minder prikkels nodig. Het inbakeren kan je kindje helpen om minder prikkels te krijgen tijdens het slapen. Op tijd beginnen met het op de juiste manier inbakeren zorgt daarvoor. Een ziek kindje mag niet worden ingebakerd. Ook is het belangrijk dat je erop let dat je je baby niet te strak, te los of te dik inbakert.

Wanneer kun je je baby inbakeren?

Voordat je je baby gaat inbakeren is het belangrijk dit eerst te bespreken bij het consultatiebureau. Daar kunnen ze je vertellen of dit nodig is voor jouw baby en hoe je veilig kunt inbakeren. In veel gevallen heeft een baby al genoeg aan regelmaat, rust en minder prikkels tijdens het slapen.

Begin niet gelijk na de geboorte met inbakeren. In de eerste week hebben jij en je baby eerst tijd nodig om aan elkaar te wennen. De gemiddelde leeftijd om te beginnen met inbakeren is rond de 6 weken. Als je baby onrustig slaapt kun je overwegen in te bakeren. Inbakeren is nooit de complete oplossing voor onrustig slapen en kan je alleen een helpende hand bieden.

Begin niet meer met inbakeren nadat je baby vier maanden oud is. Rondom deze leeftijd kun je namelijk al beginnen met het afbouwen van inbakeren. Het inbakeren moet namelijk al afgebouwd zijn in de zesde maand. De kans wordt dan groter dat je baby op zijn/haar buikje draait en dat kan gevaarlijk zijn. Rond die tijd krijgt je baby ook meer controle over zijn bewegingen en zal de onrust waarschijnlijk afnemen. Zodra je baby al eerder begint met rollen of draaien is het ook tijd om het inbakeren af te bouwen.

“Vitamine D heeft een aantal belangrijke functies in ons lichaam. Zo draagt het bijvoorbeeld bij aan de normale opname van calcium en fosfor in het lichaam en heeft het een positieve invloed op het immuunsysteem. De Gezondheidsraad adviseert verschillende groepen om dagelijks extra vitamine D in te nemen.”

Davitamon Vitamine D week tabletten verpakking

Wanneer kun je je baby beter niet inbakeren?

Inbakeren is niet voor elke baby geschikt en ook niet op elk moment. Baker je kindje niet in wanneer:

 • Je baby ziek is of koorts heeft
 • Je baby net een vaccinatie heeft gehad
 • Je baby begint te draaien
 • Je baby ouder is dan 6 maanden

Tips om veilig in te bakeren

Wil jij je kindje gaan inbakeren dan zijn er een paar tips die helpen om dat veilig te doen.

 • De stof waarmee je inbakert mag niet te dik zijn
 • De stof mag niet te strak of te los zitten; je kindje moet de benen in opgetrokken stand kunnen spreiden en strekken
 • Je baby moet de benen nog kunnen bewegen
 • De doek moet rondom de voetjes gesloten worden
 • Armen moeten stevig langs het lichaampje zitten
 • Zorg ervoor dat de doek om de schouders zit, zodat je baby niet los kan komen
 • Het hoofdje van je baby moet onbedekt zijn
 • Begint je baby te draaien? Stop dan met inbakeren

Het verschil tussen een inbakerdoek en een inbakerslaapzak

Je kunt je baby’tje inbakeren in twee losse doeken, maar je kunt ook een kant en klare inbakerdoek gebruiken of een inbakerslaapzakje. De twee losse doeken en een inbakerdoek hebben hetzelfde effect. Ze zorgen ervoor dat de armpjes van de baby strak langs het lichaampje zitten en rondom de benen zit de doek wat losser.

Let er bij het gebruik van twee losse doeken wel op dat je de juiste inbakertechniek beheerst. In het inbakerslaapzakje zitten geen gaten voor de armen zoals in een normaal slaapzakje. De armpjes van je baby zitten in het slaapzakje maar niet zo strak tegen het lichaam aan als bij een inbakerdoek. Een inbakerslaapzak helpt vooral tegen het maaien van de armpjes.

Het is belangrijk dat je kleintje goed slaapt en inbakeren kan daar wellicht aan bijdragen. Maar het is wel belangrijk dat inbakeren veilig gebeurt. Raadpleeg daarom als je graag je kindje wilt inbakeren eerst het consultatiebureau. Hopelijk heeft je kindje snel rustige nachten zodat ook jouw nachten weer rustiger zijn!

Meer gerelateerde artikelen per onderwerp