Nu tot 50% korting bij Bol. Bekijk actie

Eet je bord leeg! Het verschil tussen vroeger en nu

Davitamon
Geplaatst op

Het verschil tussen vroeger en nu

Was jij vroeger een goede of slechte eter? En zeiden jouw ouders ook altijd: eerst je bord leegeten, dan mag je van tafel! Vroeger was dat heel gewoon, tegenwoordig gaan we daar anders mee om. Wat leerden jouw ouders jou als kind en kun jij je dreumes gezonde eetgewoontes meegeven?

 

1. Eet je bord leeg
Natuurlijk wil je dat je dreumes voldoende eet en zie je het liefst dat zijn/haar bord aan het eind van elke maaltijd leeg is. Toch is het geen goed idee om hier veel nadruk op te leggen. Het kan zorgen voor strijd tussen jou en je kind.
Stimuleer je dreumes daarom op een leuke manier om verschillende groenten en andere producten te proeven, zonder dit te verplichten. Ook is het goed als je dreumes al voor de maaltijd in contact komt met de producten. Laat hem/haar bijvoorbeeld in de supermarkt zien welke producten er in
het boodschappenwagentje gaan. Laat je kind ook tijdens het koken erbij zitten, geef een stukje groente in handen en laat hem/haar af en toe iets proeven.

 

2. Dan krijg je geen toetje
Geen toetje als je je bord niet leegeet! Ging het bij jou thuis vroeger ook zo? Grote kans dat jij je dreumes nu hetzelfde vertelt. Het lijkt toch ook niet te kloppen dat je dreumes geen hap meer wil eten, maar nog wel een toetje lust. Toch kan het wel. Je kind is dan sensorisch specifiek verzadigd: hij/zij heeft genoeg van bepaalde structuren en smaken, maar nog wel zin in iets heel anders.
Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je voldoende varieert in structuren en smaken. Gaat het bord toch niet helemaal leeg? Geen probleem! Als je je dreumes een gezond toetje geeft, zoals yoghurt, kan dat prima.

 

3. Nog 10 hapjes
Ken je het nog van vroeger: een hapje voor oma, een hapje voor papa, een hapje voor tante. Een leuk spelletje, maar niet echt goed als het bedoeld is om kinderen meer te laten eten dan zij willen. Ook ‘je moet nog zoveel hapjes’ of een portie op het bord opzijschuiven die op moet, is niet verstandig. Op die manier leert je dreumes namelijk zijn/haar verzadigingssignalen te negeren.
Het voelt misschien spannend, toch is het goed om je dreumes zelf te laten bepalen hoeveel hij/zij eet. Je dreumes voelt zelf het beste wanneer hij/zij honger heeft en verzadigd is. Slaat je kind een keer een maaltijd over? Geen zorgen! Hij/zij zal zichzelf daarmee echt niet uithongeren.

 

4. Niet klieren met eten
Niet met je eten spelen en gewoon met je bestek eten, dat was wat kinderen vroeger vooral aan tafel hoorden. En natuurlijk is het niet de bedoeling dat de spinazie aan het plafond hangt en er meer pastasaus in het waterglas belandt dan in de mond. Toch is het belangrijk dat je kind ook lekker met zijn/haar handen kan eten en experimenteren. Het geeft een gevoel van controle, draagt bij aan het eetplezier en dus zal hij/zij beter eten.

 

5. Eten doen we aan tafel
Vroeger zat je als gezin met elkaar aan tafel te eten. Hoe klein je ook was en of er nou een geschikte kinderstoel voor je was of niet, je nam gewoon deel aan de maaltijd. Tegenwoordig is dat helaas niet meer zo vanzelfsprekend. Een boterham wordt snel even op de bank gegeven en de televisie staat regelmatig aan, zodat het eten zonder het te merken naar binnengaat.
Voor je dreumes is het goed om te leren hoe belangrijk en fijn eten is. Neem er daarom de tijd voor, eet samen en probeer van elke maaltijd iets leuks te maken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat het bord leuk en aantrekkelijk oogt. Leg het eten mooi neer, kies voor kleurrijk eten, maak er een leuke vorm van. Een boterham kun je in stukjes snijden en op elk stukje een ander belegsoort doen. Van stukjes groente kun je een gezichtje maken. Ook kleurrijk servies draagt bij aan een vrolijke maaltijd.

Davitamon Junior 1 –3 smelttabletjes

Speciaal voor kinderen (vanaf 1 jaar) die nog moeten leren kauwen is er Davitamon Junior 1-3 smelttabletjes.

 

KAG-nr. 24-0223-5464

Meer gerelateerde artikelen per onderwerp