Nu 1+1 gratis bij Trekpleister. Bekijk actie

Alles over de vruchtbaarheid van mannen

Davitamon
Geplaatst op

Als je graag zwanger wilt worden, hoop je natuurlijk dat jij en je partner vruchtbaar zijn. Maar wat komt er eigenlijk allemaal bij kijken de vruchtbaarheid van de man? In deze blog leggen we uit welke zaken een rol spelen bij de vruchtbaarheid van mannen. Lees snel verder!

De kwaliteit van het zaad

De kwaliteit van het zaad heeft invloed op de bevruchting. Wil je weten welke factoren de kwaliteit van het zaad bepalen? We leggen het hieronder uit.

Hoeveelheid zaadcellen

Hoe meer zaadcellen er zijn, hoe groter de kans op een bevruchting. Klinkt logisch, toch? Maar hoeveel is een normale hoeveelheid? Bij een normale zaadlozing komen er tussen de 100 en 200 miljoen zaadcellen vrij. Dit is ongeveer 20 tot 50 miljoen zaadcellen per milliliter. Er is ook een mineraal dat bijdraagt aan de productie van zaadcellen. Dat is namelijk zink.

Beweeglijkheid van de zaadcellen

De zaadcellen moeten het een en ander doorstaan om uiteindelijk bij de eicel te komen. Zo moeten de cellen eerst door het slijm van de baarmoedermond, vervolgens door de baarmoeder en dan via de eileiders naar de eicel. Daarom moet zaad ook beweeglijk zijn om op hun eindbestemming aan te kunnen komen. Ook beweeglijkheid van de spermacellen is dus een factor die een rol speelt bij de vruchtbaarheid van de man. Selenium draagt bij een de beweeglijkheid van de zaadcellen.

Vorm van de zaadcellen

De vorm van de zaadcellen speelt ook een rol. Je vraagt je misschien af wat de vorm van een cel nou met een bevruchting te maken heeft. Als een zaadcel een meer gunstige vorm heeft, is de kans groter op bevruchting.

Externe factoren die de een rol kunnen spelen

Er zijn ook externe factoren die de vruchtbaarheid van de man kunnen bevorderen. Benieuwd welke dit zijn? Hierbij vier punten waar je zelf invloed op hebt!

Vitamines en mineralen

Selenium is een mineraal wat bijdraagt aan de normale vruchtbaarheid van de man. Daarnaast helpt selenium ook bij de normale werking van het immuunsysteem. Het mineraal zink draagt ook bij aan de normale vruchtbaarheid van de man. Daarnaast draagt zink ook bij aan een goed geheugen en concentratievermogen.

Mannen hebben andere vitamine behoeftes dan vrouwen. Davitamon Compleet Man bevat magnesium wat bijdraagt aan een goede werking van de spieren. Selenium en zink zijn goed voor de vruchtbaarheid van de man.

Een gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl is erg belangrijk voor de vruchtbaarheid van de man. Daarnaast hebben het gebruik van drugs en/of roken een negatieve invloed op de kwaliteit van het zaad. Het is dan ook aan te raden geen drugs te gebruiken of niet te roken. Ook overmatig gebruik van alcohol (meer dan twee glazen per dag) kan een slechte invloed op de kwaliteit van de zaadcellen hebben.

Er zijn dus een aantal oorzaken en factoren die de vruchtbaarheid van een man kunnen beïnvloeden. Als je twijfelt aan je vruchtbaarheid, kun je dit het beste met je huisarts te bespreken. Tot die tijd is het belangrijk dat je een gezonde leefstijl aanhoudt.

Meer gerelateerde artikelen per onderwerp