Nu 1+1 gratis bij Trekpleister. Bekijk actie

Sushi tijdens de zwangerschap

Davitamon
Geplaatst op

Een avondje uit eten met vrienden bij je favoriete sushirestaurant, kan dat als je zwanger bent? Of kun je beter een ander restaurant reserveren? Als je zwanger bent, zijn er verschillende voedingsmiddelen die je maar beter niet kunt eten. Geldt dit ook voor sushi? Wij geven je het verlossende antwoord.

Mag je sushi tijdens de zwangerschap?

Sushi is een Japans gerecht dat standaard bestaat uit afgekoelde, gekookte rijst en meestal ook uit zeewier. De overige ingrediënten wisselen. Je kent vast sushi met avocado, komkommer, ei, tofu of fruit. Die soorten kun je gerust eten als je zwanger bent. Vaak wordt sushi gemaakt met rauwe vis. En dan is het oppassen geblazen! Sushi met rauwe vis, zoals zalm of haring, kun je beter niet nemen.

Rauwe vis

In rauwe vis kan de listeria bacterie voorkomen. Die bacterie kan een voedselinfectie veroorzaken met schadelijke gevolgen voor jouw ongeboren kindje. Ook gerookte vis, zoals gerookte zalm, kun je beter laten staan. Deze vissoorten zijn vacuüm verpakt en kunnen daardoor lang worden bewaard. Dit geeft de listeriabacterie de tijd om zich te vermenigvuldigen.

Sashimi

Sashimi is eveneens een Japans gerecht. Het bestaat uit rauwe vis of schelpdieren. Omdat sashimi uit rauwe vis bestaat, kun je ook dit beter niet eten tijdens de zwangerschap.

Verse sushi

Wat nou als je zeker weet dat de sushi met rauwe vis supervers is bereid? In theorie loop je dan geen risico. Het punt is alleen dat je nooit zeker weet hoe vers de sushi precies is. Daarom kun je beter het zekere voor het onzekere nemen en pas na de bevalling weer genieten van de sushivarianten met rauwe vis. Goed nieuws: als de vis gekookt is of goed doorbakken, kun je wel sushi met vis eten.

Sushi met rauwe vis: no goSushi met groente: go
Sushi met gerookte vacuümverpakte vis: no goSushi met tofu: go
Sushi met kip: go
Sushi met fruit: go
Sushi met groente: go

De Zwanger Voedingsadvieskaart

Wat mag je wel en wat mag je niet eten als je zwanger bent? Misschien kom je er af en toe niet meer helemaal uit. Wij hebben deze handige Voedingsadvieskaart gemaakt om je te helpen.

Downloaden

Gelukkig hoef je niet alle soorten sushi te laten staan tijdens je zwangerschap. De varianten met groente, ei, tofu of fruit kun je met een gerust hart eten. Ook sushi met gekookte vis is een goede keuze. Alleen met de varianten met rauwe vis of gerookte, vacuümverpakte vis moet je oppassen. Daar kan de listeriabacterie in voorkomen en die kan schadelijk zijn voor de baby in jouw buik.

Meer gerelateerde artikelen per onderwerp