Nu 1+1 gratis bij Trekpleister. Bekijk actie

Mozzarella tijdens de zwangerschap

Davitamon
Geplaatst op

Als je zwanger bent kun je niet alle soorten kaas eten. Gelukkig is een pistoletje met mozzarella, tomaat en basilicum geen probleem tijdens de zwangerschap, de mozzarella maar niet van rauwe melk is gemaakt. Toch goed om uit te leggen hoe het precies zit met mozzarella tijdens de zwangerschap.

Mag je mozzarella als je zwanger bent?

Mozzarella wordt gemaakt van melk. De meeste mozzarella in de Nederlandse winkels is gemaakt van koemelk. De originele Italiaanse mozzarella wordt gemaakt van buffelmelk. Je kunt zowel mozzarella van koemelk als buffelmozzarella eten tijdens de zwangerschap, zolang de melk maar is verhit, oftewel gepasteuriseerd. Hierdoor worden bacteriën, zoals de listeriabacterie, onschadelijk gemaakt.

Burrata tijdens de zwangerschap

Burrata wordt op ongeveer dezelfde manier gemaakt als mozzarella, maar is altijd van koemelk. Als de melk is verhit kun je burrata eten tijdens de zwangerschap.

Mozzarella op pizza als je zwanger bent

Misschien vraag je je af of je mozzarella op je pizza kunt eten. Ja zeker! Je kunt tijdens de zwangerschap met een gerust hart een heerlijke pizza met mozzarella bestellen op een zonnig terras in Italië, of ergens anders natuurlijk. Ook over andere kazen op die pizza, zoals gorgonzola, hoef je je niet druk te maken. De pizza wordt gebakken in de oven: verhitting zorgt ervoor dat de bacteriën onschadelijk worden gemaakt. Geniet lekker van je mozzarella pizza nu je zwanger bent!

Mozzarella en de listeriabacterie

Mozzarella wordt in Nederland altijd gemaakt van gepasteuriseerde melk. De listeriabacterie is daardoor onschadelijk gemaakt. Ga je naar het buitenland en twijfel je of je mozzarella of een andere kaassoort kunt eten? Vraag dan altijd of deze van rauwe melk is gemaakt. Zit er rauwe melk in en wordt de kaas niet verhit? Dan moet je die kaas helaas laten staan.

Handig lijstje voor op vakantie:
Rauwe melk:
• In het frans: ‘au lait cru’
• In het Italiaans: ‘latte crudo’
• In het Spaans: ‘leche cruda’
• In het Duits: ‘Rohmilch‘

De Zwanger Voedingsadvieskaart

Als je meer wilt weten over ‘verboden kazen’ tijdens de zwangerschap en over andere voedingsmiddelen die je beter niet kun nemen, raadpleeg dan onze handige en overzichtelijke voedingsadvieskaart

Geniet gerust van mozzarella en andere kaassoorten tijdens de zwangerschap als deze van gepasteuriseerde melk is gemaakt. Zo weet je zeker dat je de listeria en andere bacteriën op afstand houdt.

Calcium in mozzarella

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om genoeg calcium binnen te krijgen. Dagelijks heb je 1000 mg calcium nodig. Wist je dat een portie mozzarella (40 gram) ruim 160 mg calcium bevat?

Extra calcium als aanvulling op de voeding

In Davitamon Compleet Mama zit ook calcium. Dit mineraal ondersteunt de botten en de normale spierwerking. Naast calcium bevat Davitamon Compleet Mama ook extra foliumzuur en vitamine D3; speciaal voor zwangere vrouwen.
Davitamon Compleet Mama Visolie Capsules Verpakking totaal

Bekijk Davitamon Compleet

Meer gerelateerde artikelen per onderwerp