Nu hoge korting bij Bol. Bekijk actie

Tafel vol met groenten

Hoeveel groente hebben we per dag nodig?

Davitamon
Geplaatst op

Hoeveel groente moet je per dag eten?

Groente is een belangrijke bron van voedingsstoffen zoals voedingsvezels, vitamines en mineralen. Het bevat onder andere de vitamines A en C en de mineralen kalium, ijzer, calcium en foliumzuur. Als je genoeg en gevarieerd groenten eet, help je je gezondheid te ondersteunen. De specifieke
voedingsstoffen die je uit groente haalt zitten helaas niet in één type groente. Varieer dus lekker met verschillende groenten. Zo krijg je alle voedingsstoffen uit groente binnen die je nodig hebt. De Gezondheidsraad heeft de volgende richtlijnen opgesteld met betrekking tot de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente:

LeeftijdADH Groente
Kinderen 1-3 jaar50-100 gram
Kinderen 4-8 jaar100-150 gram
Kinderen 9-13 jaar150-200 gram
Kinderen 14-18 jaar250 gram
Volwassenen250 gram

Het is goed om de groente altijd vóór het koken te wegen, omdat groente slinkt tijdens het koken. Zo slinkt bijvoorbeeld een portie ongekookte spinazie van 450-500 gram na het koken tot 250 gram!

Zijn verse groenten het beste voor je?

Er heerst vaak onduidelijkheid over het verschil tussen verse en geconserveerde groente, zoals groente uit blik of diepvriesgroente. Maar wist je dat groente uit blik of pot en diepvriesgroente evenveel voedingsstoffen bevatten als verse varianten? Let wel op; geconserveerde groente kan wel extra zout en/of suiker bevatten. Lees dus altijd goed het etiket zodat je weet wat je eet. Voor het verschil in voedingsstoffen hoef je de geconserveerde groenten dus niet te laten staan.

Vind je het lastig om al je vitamines en mineralen uit je dagelijkse voeding te halen? Davitamon Elke Dag is speciaal ontwikkeld voor de dagelijkse aanvulling van vitamines en mineralen, voor zowel man als vrouw. Het is een complete multivitamine met 22 essentiële vitamines en mineralen tot 100% van de referentie inname.

Davitamon Elke Dag Tabletten Verpakking totaal

Hoe kun je gemakkelijk meer groente eten?

Wist je dat je gemiddeld 85% van je dagelijkse groente tijdens de avondmaaltijd binnenkrijgt? Heb je dusmoeite met het binnenkrijgen van de aanbevolen hoeveelheid groente per dag, varieer dan met de momenten waarop je groente eet! Eet bijvoorbeeld eens een groente-omelet als ontbijt of een bonensalade als lunch. Heb je zin in een gezonde snack? Denk dan eens aan een stuk komkommer of snoeptomaatjes. Door op verschillende momenten op de dag groente te eten, kom je makkelijker aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Je bent je voortaan vast een stuk meer bewust van hoeveel groente je eet. Vind je het lastig om te variëren met groente? Kijk dan eens wat de seizoensgroenten zijn of welke groenten er deze week in de aanbieding bij de supermarkt zijn, om zo nieuwe inspiratie op te doen. Lees ook onze blog over gezond eten om meer te leren over een gezond eetpatroon.

Meer gerelateerde artikelen per onderwerp