Nu tot 50% korting bij Bol. Bekijk actie

Zo ontwikkelt je dreumes zich tussen 1 en 2 jaar

Davitamon
Geplaatst op

Zo ontwikkelt je dreumes zich tussen 1 en 2 jaar

Elk kind ontwikkelt zich op zijn/haar eigen manier en tempo. De een is vlot met lopen, de ander kan al goed praten. Als ouder hoef je je daar niet druk over te maken. Natuurlijk zijn er in de dreumesfase ook globale lijnen in de ontwikkeling. Benieuwd wat je de komende tijd kunt verwachten?

 

Cognitieve ontwikkeling van je dreumes
Wat gaat er in het hoofd van je dreumes om? En wat kan hij/zij allemaal al? Tot de cognitieve ontwikkeling behoren onthouden, leren, het oplossen van problemen, taalbegrip, spraak en intelligentie. Door nieuwe dingen te ontdekken, leren en onthouden ontwikkelen de hersenen van je kind.

 

Cognitieve ontwikkeling van 1,5 tot 2 jaar
Je dreumes experimenteert erop los en varieert met zijn/haar gedrag en acties om nieuwe ervaringen op te doen. Hierdoor leert je kind problemen op te lossen en krijgt hij/zij een beter besef van objecten. Je dreumes weet dat een object ergens staat en niet verdwijnt als het niet te zien is. Daardoor gaat ook het zoeken naar objecten steeds beter. Verder leert je kind gedrag van anderen te kopiëren en te onthouden en begint hij of zij met het trekken van gekke gezichten 😉.

 

Wist je dat?
• Je dreumes zijn/haar acties beter begint te begrijpen?
Je kind begint al een beetje te plannen in zijn/haar hoofd wat de volgende stap zal zijn.
Hij/zij kan bijvoorbeeld uit zichzelf een blok in de blokkendoos doen.

• Je dreumes steeds meer gaat spiegelen?
In de dreumesfase kopiëren kinderen het gedrag van hun ouders of vriendjes. Zo leren zij hoe ze zich moeten gedragen. Je kind gaat je niet alleen na doen: hij/zij kan nu zelfs iets
afmaken. Ben je blokken aan het opruimen en valt er 1 op de grond? Je kind snapt dat het gevallen blok opgeruimd moet worden.

• Je dreumes instructies kan opvolgen?
Je dreumes gaat zich herinneren wat hij/zij moet doen als hem/haar iets wordt gevraagd. De
instructie ‘je gaat nu lekker slapen’ is voor hem/haar steeds beter te begrijpen.

• Vitamines ook een rol spelen als het gaat om het geheugen?
Vitamine B12 en vitamine C zijn goed voor het geheugen en het concentratievermogen.

 

Lichamelijke ontwikkeling
Het gaat minder hard dan in het 1e levensjaar, maar je dreumes groeit nog steeds vrolijk door. In het 2e levensjaar groeit je kind gemiddeld 12 cm en komt hij/zij ongeveer 3 kg aan. Ook beginnen de tandjes door te komen.

 

Motorische ontwikkeling

 

Wist je dat?
• Je dreumes letterlijk zijn/haar wereld vergroot?
Je kind leert staan en lopen. Later in dit jaar kan hij/zij misschien ook wel rennen, springen en klimmen.
• Je dreumes meer onderzoekt en probeert?
Aan het einde van dit levensjaar kan je dreumes waarschijnlijk een kleine toren bouwen, blokken in het juiste gaatje van de blokkendoos doen en bladzijdes omslaan. Hij/zij is steeds beter in staat om zelf op onderzoek uit te gaan en de wereld te ontdekken.

 

Sociaal – emotionele ontwikkeling
Vooral de sociaal-emotionele ontwikkeling gaat heel snel in de dreumesfase. Je kind gaat dingen ontdekken, experimenteren en komt erachter dat hij/zij een individu is. Dit is het begin van de peuterpuberteit. Ook krijgt je dreumes naast jou steeds meer contact met andere volwassenen en begint hij/zij contact te maken met andere kinderen.

 

KAG-nr. 24-0223-5464

Meer gerelateerde artikelen per onderwerp