Nu 1+1 gratis bij Trekpleister. Bekijk actie

Tafel vol met groenten

Gezonde voeding: tips om gezond te eten

Davitamon
Geplaatst op

Wat is gezond eten?

Je hoort het dagelijks om je heen en ziet het voorbijkomen in tv-reclames: gezond eten. We spreken van gezond eten als de voeding je een gezondheidswinst oplevert. Dit klinkt misschien lastiger dan dat het is. Denk bijvoorbeeld aan fruit. Fruit bevat vitamines die bijvoorbeeld goed zijn voor je weerstand. Een gezond eetpatroon bevat een goede balans aan vitamines, mineralen, koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels. Gezond eten is belangrijk: je moet tenslotte nog een tijd met je lijf door.

Tips om gezond te eten

Nu je weet waar gezond eten ongeveer aan moet voldoen, is de volgende uitdaging om hier wat mee te doen! Vind je het lastig om een gezond eetschema te bedenken? De onderstaande tips kunnen je daarbij helpen:

1. Sla je ontbijt niet over

Er zijn verschillende redenen te noemen waarom het niet verstandig is om je ontbijt over te slaan. Ten eerste heb je na een nacht slapen al een tijd niets gegeten. Je lichaam kan dus weer nieuwe energie gebruiken. Het is daarom belangrijk dat je spijsvertering weer op gang komt. Ten tweede krijg je vaak eerder trek als je van huis gaat zonder iets gegeten te hebben. De kans is dan groter dat je even een snelle hap haalt bij de supermarkt, die misschien minder gezond is. Door ‘s ochtends tijd te nemen voor een gezond ontbijt, weet je zeker dat je de dag goed begint!

2. Eet af en toe avocado

Is avocado nou groente of fruit? Het is een vruchtgroente! Je kunt dit in je eetschema als groente zien. In tegenstelling tot andere groente, bevat avocado veel vet. Het vet in de avocado komt voornamelijk uit oliezuur en is onverzadigd. Onverzadigd vet is goed voor de cholesterolspiegels van het bloed. Kortom: door het eten van o.a. een avocado krijg je dus goede vetten binnen!

3. Neem eens yoghurt als ontbijt

Yoghurt bevat meerdere gezonde voedingsstoffen. Zo bevat het calcium, eiwitten, vitamine B12 en vitamine B2. Niet alle soorten yoghurt zijn even gezond. Denk bijvoorbeeld aan volle yoghurt, waar relatief veel verzadigde vetten in zitten. Ben je op zoek naar een gezonde yoghurt? Ga dan voor magere of halfvolle yoghurt, zonder toegevoegde suikers.

4. Drink de juiste thee

Wist je dat kruidenthee eigenlijk geen échte thee is? Deze soort thee (bijvoorbeeld rooibos) komt namelijk niet van de theeplant. Het is een aftreksel van vruchten en planten, of een mix van kruiden. Dit geldt ook voor muntthee en gemberthee. Je kunt natuurlijk gerust een kop van deze theesoorten drinken. Het bevat namelijk geen calorieën én helpt je om voldoende vocht binnen te krijgen! Zwarte en groene thee zijn daarentegen wél echte thee. Het drinken van zwarte en groene thee kan dus een gunstig effect hebben op de gezondheid.

5. Snoepen? Eet pure chocola!

Hoewel pure chocola nog steeds veel verzadigde vetten en calorieën bevat, heeft het ook een bewezen positief effect op de gezondheid. Pure chocola heeft een gunstig effect op de bloedvaten. Dit komt door het hoge gehalte antioxidanten. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen stoffen die in sommige gevallen schade kunnen geven aan weefsels en cellen. Onderzoek heeft aangetoond dat het dagelijks eten van 10 gram extra bittere chocolade een positief effect heeft op de elasticiteit van de bloedvaten. Heb je dus de behoefte om te snoepen, kies dan pure chocolade met minimaal 35% cacao!

Ga je weekboodschappen doen voor de volgende week? Schrijf deze tips dan op je boodschappenlijstje. Dit maakt het voor jou misschien weer net wat makkelijker om de juiste gezonde keuzes te maken. Gezond eten hoeft gelukkig niet saai te zijn!

Meer gerelateerde artikelen per onderwerp