Davitamon en het additief propylgallaat

Deze week is er in de media aandacht besteed aan het gebruik van het additief propylgallaat in onze producten Davitamon Aquosum en Davitamon Aquosum Suikervrij. Wij vinden het goed dat er aandacht besteed wordt aan het gebruik van additieven in producten voor jonge kinderen. Wij hopen dat er snel duidelijkheid komt, vooral voor ouders, maar ook voor producenten van vitamine D druppels.

Wij begrijpen uw bezorgdheid volledig en geven daarom graag onderstaande toelichting om u een compleet beeld te geven van de situatie.

Wij willen benadrukken dat wij volledig achter de kwaliteit van onze producten staan. Davitamon besteedt de grootste zorg aan de selectie van ingrediënten en wij houden de veiligheid van onze producten continu in de gaten.

Waarom wordt er vloeibare vitamine D verkocht en waarom zitten er additieven in?

Volgens het huidige Gezondheidsraadsadvies moeten alle kinderen tot 4 jaar oud extra vitamine D krijgen, als aanvulling op de normale voeding. Dit is nodig voor de ontwikkeling van botten en een gezond immuunsysteem van baby’s en kinderen.

Baby’s die nog niet kunnen kauwen, hebben vitamine D in vloeibare vorm nodig. Om kwalitatieve en veilige vloeibare vitamine D te maken, zijn additieven vaak noodzakelijk. Bijvoorbeeld om productbederf tegen te gaan. Het onnodig gebruiken van additieven vermijden wij te allen tijde.

Mag je additieven gebruiken in vitamine D voor jonge kinderen?

Er bestaat een lijst met goedgekeurde additieven voor iedereen boven 3 jaar, waar onder andere propylgallaat op staat. De Europese Unie werkt aan een aparte lijst voor additieven voor jonge kinderen, maar de Europese Unie heeft deze lijst nog niet gemaakt. Wij van Davitamon verlenen volledige medewerking aan dit proces. Wij zijn hierover in contact met de Nederlandse overheid. In de tussentijd blijft het advies van de Gezondheidsraad om vitamine D aan jonge kinderen te geven. Daarom verbiedt de Nederlandse overheid op dit moment het gebruik van additieven in vitamine D druppels niet. Uiteraard mag er dan geen aanleiding zijn om te veronderstellen dat een dergelijk additief onveilig is.

Wat is propylgallaat?

Propylgallaat is een additief. Additieven, ook wel E-nummers genoemd, zijn hulpstoffen die aan levensmiddelen worden toegevoegd om ze bijvoorbeeld een goede houdbaarheid te geven. Propylgallaat (E310) werkt als een antioxidant waarmee onder andere bederf van het product wordt tegengegaan. Additieven hebben een ‘E-nummer’ om aan te geven dat de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) dit additief heeft gecontroleerd. Voor meer informatie over het gebruik en de veiligheid van E-nummers kunt u ook kijken op de website van het Voedingscentrum.

Hoeveel propylgallaat zit er in Davitamon Aquosum en wat is er bekend over de veiligheid?

De veiligheid van specifiek propylgallaat is in 2014 opnieuw uitgebreid onderzocht door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Het volledige verslag van dit onderzoek is te vinden op de website van de EFSA.

In het EFSA onderzoek werd een Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) voor propylgallaat vastgesteld op 0,5 mg per kilogram lichaamsgewicht per dag. Dat wil zeggen dat bij een lichaamsgewicht van 5000 gram (5 kilo) een dagelijkse inname van 2,5 mg propylgallaat veilig wordt geacht. In een dagdosering van onze producten zit 0,00012 gram propylgallaat. Dit is bij een lichaamsgewicht van 5000 gram dus minder dan 5% van de Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI).

Is propylgallaat onderzocht bij kinderen onder de 1 jaar?

Van het gebruik van de meeste additieven, waaronder propylgallaat, bestaan weinig onderzoeksgegevens voor baby’s jonger dan 1 jaar. De belangrijkste reden voor het ontbreken van deze gegevens is dat men meestal geen studies op deze leeftijdsgroep kan en wil uitvoeren. De hoeveelheid propylgallaat in de Davitamon producten ligt ver beneden de vastgestelde Aanvaardbare Dagelijkse Inname per kilogram lichaamsgewicht uit de studies voor kinderen boven de 1 jaar.

Wij volgen de ontwikkelingen rond wetgeving en wetenschap met betrekking tot onze producten continu, en passen onze producten hier altijd op aan.

Wanneer u zich toch zorgen maakt, dan kunt u contact opnemen met onze klantenservice voor aanvullende uitleg. Als u wilt, kunnen we uw flesje Aquosum omruilen voor een Davitamon Vitamine D Olie waarin het additief propylgallaat niet zit. Onze klantenservice is te bereiken via info@davitamon.nl of 010-2211007 (tijdens kantooruren).

Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,
Davitamon