Nu 1+1 gratis bij Etos!

Baby

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby

Het krijgen van een baby is een bijzondere gebeurtenis. Eerst is je pasgeboren baby nog volledig afhankelijk van je. Maar al snel verandert je kind in een echte dreumes die de wereld om zich heen ontdekt.

Ontwikkeling van de baby

In de eerste twee maanden ontwikkelen baby’s vooral hun zintuigen: eten, huilen, aanraken, horen en zien. Pas in de maanden daarna gaan taal en bewegen meer een rol spelen. Baby’s beginnen te brabbelen en leren dingen vastpakken en rollen. Vervolgens gaat ook de grove motoriek met sprongen vooruit, leren ze zitten en kruipen en zetten ze hun eerste stapjes. De wereld om hen heen wordt groter. De fijne motoriek, zoals tekenen, knippen of een rits dichtdoen ontwikkelt zich pas later. In het eerste levensjaar leren kinderen ook mensen en dingen herkennen.

Davitamon Vitamine D olieBaby’s en voeding

Als kinderen zich zo enorm ontwikkelen hebben ze energie, vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen nodig. In de eerste maanden krijgen baby’s alleen borstvoeding of flesvoeding. Hierin zit alles wat ze nodig hebben. Let wel extra goed op vitamine K en vitamine D voor je baby. Geef je borstvoeding of krijgt je baby minder dan 500 ml flesvoeding dan is het raadzaam de voeding aan te vullen met 150 microgram vitamine K per dag. De Gezondheidsraad adviseert zuigelingen die borstvoeding krijgen vanaf dag 8 tot en met 12 weken dagelijks extra 150 microgram vitamine K te geven. Let op: Je kind heeft dagelijks 10 microgram extra vitamine D nodig.

Na een aantal maanden is ook vaste voeding nodig voor verdere groei en ontwikkeling. Vanaf vier tot zes maanden kun je langzaam vaste voeding geven, zoals groente en fruit. Daarna volgen andere voedingsmiddelen zoals brood, zuivel, vlees of vis. Door veel te variëren leert je kind verschillende smaken kennen en is de kans groter dat het later meer lust. Vanaf ongeveer 1 jaar kunnen kinderen met de pot mee-eten. Het consultatiebureau volgt de groei en ontwikkeling van je kind. En ook met vragen over voeding kun je er terecht.

Kruiden, kool, ui, sinaasappelsap en chocola bij borstvoeding

Heeft je baby last van krampjes en geef je borstvoeding? Dan wordt er al snel gedacht dat het door jouw voeding komt. Vooral van koolsoorten, uien en scherpe kruiden wordt gedacht dat het problemen geeft bij baby’s. Ook van sinaasappelsap en chocola wordt dat gezegd. Toch wordt dit amper door onderzoek gestaafd. Laat deze producten en kruiden dus niet bij voorbaat staan als je je baby borstvoeding geeft. Maar merk je dat je baby last heeft als jij bijvoorbeeld kruiden of kool hebt gegeten? Dan wordt het een kwestie van nog een keer uitproberen of gewoon laten staan. Overigens zijn de meeste darmkrampjes na 3 maanden wel voorbij, dus na die tijd kun je weer wat meer gaan uitproberen. Vaak zonder problemen!

Baby’s eerste vitamines: vitamine D en K

Om goed te kunnen groeien en ontwikkelen heeft je baby niet alleen energie nodig, maar ook andere voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen. Het is bijzonder dat een baby dit (bijna) allemaal uit borst- of flesvoeding kan halen. Toch zijn er twee vitamines die extra aandacht verdienen: vitamine K en vitamine D voor je baby.

Baby vitamines

Vitamine K baby

Bacteriën in onze darmen kunnen vitamine K aanmaken. Alleen bij baby’s gebeurt dit nog niet voldoende. Vitamine K is voor een baby een belangrijke vitamine want het speelt een rol bij de bloedstolling en botaanmaak. Daarom hebben baby’s vanaf dag 8 na de geboorte tot 12 weken 150 microgram vitamine K per dag nodig naast de voeding. Speciaal voor kinderen heeft Davitamon vloeibare vitamine K-supplementen.
Krijgt je kindje meer dan 500 cc flesvoeding per dag, dan krijgt het via de flesvoeding al genoeg vitamine K binnen. Een supplement is dan niet nodig.

Baby’s en vitamine D

Naast vitamine K voor je baby, adviseert de Gezondheidsraad om vanaf de geboorte dagelijks 10 microgram extra vitamine D aan je baby te geven. Baby’s krijgen nog niet genoeg vitamine D binnen via de voeding en maken ook nog niet genoeg aan in de huid (door zonlicht). Maar vitamine D is wel belangrijk voor een baby want het draagt bij aan een normale groei en ontwikkeling van de botten van kinderen. Met Davitamon Vitamine D Druppels geef je jouw kleintje eenvoudig vitamine D. Of bekijk zelf ons gehele assortiment aan vitamine D supplementen.

Het maakt niet uit of je kindje borst- of flesvoeding krijgt. Tot de leeftijd van 4 jaar is het nodig om dagelijks 10 mcg extra vitamine D te geven in aanvulling op de voeding. Alle andere vitamines haalt je kindje uit de gewone voeding als het gevarieerd eet.

Daarnaast bevat Davitamon Baby & Kind Weerstand ook vitamine D om de weerstand van je kindje te ondersteunen.

Vitamine D of K aan je baby vergeten te geven?

Geen paniek. Het is niet erg wanneer je een keer vergeet om de vitamines te geven. Geef het supplement dan wanneer je eraan denkt. Probeer wel om van het geven van een supplement een dagelijkse gewoonte te maken. Geef daarom bij voorkeur op een vast moment vitamine D en K aan je baby, bijvoorbeeld bij het ontbijt.

Wist je dat?

  • Voeg geen zout toe aan het eten. Je baby heeft dit niet nodig en de nieren zijn nog niet ver genoeg ontwikkeld om dit goed te verwerken.
  • Hoe geef je je baby de geadviseerde vitamine D en vitamine K? Bekijk onze tips over vitaminesupplementen voor je baby

Baby & vitamines: tips en weetjes