Nu korting op Davitamon bij Bol. Bekijk actie

vrouw met zwangerschapstest in handen

Zwanger en nu

Davitamon
Geplaatst op

Hoera! Je bent zwanger. Maar wat nu? Er gaat heel wat veranderen de komende tijd. Er gaan waarschijnlijk allemaal vragen door je hoofd zoals, wat kan ik wel eten, en wat moet ik juist laten staan. Wanneer moet ik de eerste afspraak maken met de verloskundige, enzovoort enzovoort? In dit artikel leggen wij in 7 stappen aan je uit wat nu belangrijk is:

1. Wanneer ben je uitgerekend?

Nu je weet dat je in verwachting bent, is natuurlijk een van de eerste dingen die je je afvraagt wanneer je uitgerekend bent.
Je kunt proberen terug te rekenen wanneer je voor het laatst ongesteld was, maar een verloskundige kan jou een duidelijk antwoord geven wanneer jij bent uitgerekend. De verloskundige gebruikt alle informatie over je menstruatiecyclus en de informatie van de eerste echo, deze vind plaats tussen week 8 en week 12 van de zwangerschap, om erachter te komen wanneer jij bent uitgerekend. Nu weet je wanneer je je kindje kan verwachten!

Uitgerekende datum berekenen

Jouw uitgerekende datum

2. Foliumzuur slikken

Iedere vrouw krijgt te horen dat foliumzuur tijdens de zwangerschap heel erg belangrijk is tijdens de zwangerschap. Foliumzuur is een andere naam voor vitamine B11 of folaat. Tijdens de zwangerschap wordt aangeraden om dagelijks 400 µg extra foliumzuur in te nemen. Foliumzuur is goed voor de ontwikkeling van je baby tijdens de zwangerschap. Het advies is om in ieder geval door te gaan met het nemen van foliumzuur tot 8 weken na de bevruchting, dat is de 10e week van je zwangerschap. Daarna doorgaan met extra foliumzuur kan geen kwaad je behoefte aan foliumzuur is zelf verhoogd.

Naast foliumzuur is het ook belangrijk om voldoende vitamine D tijdens de zwangerschap binnen te krijgen. Als je zwanger bent wordt er aangeraden om dagelijks 10 µg extra vitamine D in te nemen.

Producten met Foliumzuur

Davitamon Foliumzuur met Vitamine D3 is speciaal ontwikkeld voor vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn. Het voorziet in de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid extra foliumzuur en vitamine D3 zoals geadviseerd wordt door de Gezondheidsraad. In het verdere verloop van de zwangerschap blijft foliumzuur een verhoogde behoefte ter ondersteuning van de ontwikkeling van de baby en om bij te dragen aan de vorming van de placenta en de rode bloedcellen.

Shop Davitamon Foliumzuur

3. Eerste echo

Voor het maken van de eerste echo wordt er vaak gevraagd om een volle blaas te hebben. Een beetje raar misschien, maar dit heeft een reden. Een volle blaas drukt namelijk tegen de baarmoeder aan, wat er voor zorgt dat de foetus beter zichtbaar wordt.

De eerste echo is vaak de termijnecho. Deze echo vind plaats tussen week 8 en week 12 van de zwangerschap. Aan de hand hiervan zie je hoeveel weken je al zwanger bent. In de eerste weken van een zwangerschap groeit elk kindje even snel. En zo kan er door het opmeten van de lengte van het kindje worden gezien hoe oud het is. Na 14 weken groeit iedere baby op een andere snelheid. Naast de groei en ontwikkeling van je baby, wordt er tijdens de termijnecho ook naar het hartje geluisterd en gekeken of er sprake is van een mogelijke tweeling of zelfs drieling.

Vaak worden er maar twee echo’s gemaakt tijdens je zwangerschap. De termijnecho rond de 8-12 weken en de 20-weken echo. Tijdens de 20-weken echo wordt er uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen en dan kom je te weten of je een jongetje of een meisje krijgt! Tenzij je wilt dat het een verrassing blijft natuurlijk!

4. Voeding tijdens de zwangerschap

Iedereen weet natuurlijk dat je tijdens de zwangerschap bepaalde voedingsproducten wel of juist niet mag eten. Maar welke zijn dat nou precies? Allereerst is het belangrijk goed op je voeding te letten door gezond en gevarieerd te eten.

  • Rauwe voedingsproducten: Tijdens je zwangerschap kun je het beste rauwe voedingsproducten vermijden. In rauw vlees kunnen ziekteverwekkers voorkomen. Volwassenen kunnen daar griep van krijgen, maar voor een foetus kunnen deze schadelijk zijn. Ook rauwe vis en voorverpakte vis wordt afgeraden tijdens de zwangerschap. Dit omdat deze de Listeria bacterie kunnen bevatten en dit kan leiden tot een miskraam. Ook wordt aangeraden om tonijn uit blik te vermijden, dit omdat het het zware metaal kwik kan bevatten. Natuurlijk is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten en dus wel vlees en vis. Maar let erop dat je vis/vlees goed gegaard is, niet rauw is en je vis niet uit blik komt.
  • Zuivelproducten: Voor alle zuivel producten geldt dat je liever geen kazen eet waar ‘au lait cru’ of ‘gemaakt van rauwe melk’ op de verpakking staat. Kazen gemaakt van rauwe melk kunnen ook de Listeria bacterie bevatten, en die willen we liever niet hebben. Ook voor eieren geldt dat je ze als je zwanger bent niet rauw moet eten. Dit betekent dus helaas ook geen tiramisu of chocolade mouse meer, want dit bevat rauw ei.
  • Kruiden: Ook naast voedingsproducten zijn er een aantal kruiden die beter vermijd kunnen worden als je zwanger bent. Dit zijn vooral kruidenpreparaten.
  • Groente en fruit: Gelukkig zijn er bij de categorie groente en fruit geen producten die je niet mag eten. Wel altijd alles goed wassen.
  • Snacks: Naast groente en fruit kun je noten, koekjes, chocola en noem maar op, gewoon eten. Wel natuurlijk in normale hoeveelheden.

Wat mag je niet eten als je zwanger bent?

Tijdens je zwangerschap wil je natuurlijk lekker en gezond blijven eten. Sommige dingen kun je echter beter laten staan. Benieuwd wat je beter niet kunt eten als je zwanger bent? Download dan onze Zwanger Voedingsadvieskaart.

Downloaden

5. Verloskundige bellen

Nadat je de positieve zwangerschapstest hebt gezien, hoef je niet direct de verloskundige te bellen. Dit kan natuurlijk wel, maar je kan ook wachten tot je een week of 6 zwanger bent. Je hebt voor de verloskundige geen verwijsbrief nodig. De eerste afspraak is vaak een intake gesprek. Dit zal ongeveer 45 minuten tot 1 uur kunnen duren. In dit gesprek stelt de verloskundige vele vragen en jij als aanstaande moeder, krijgt enorm veel informatie. Het is wel handig om samen met je partner naar dit gesprek te komen als dit mogelijk is. Het gaat tenslotte om jullie kindje.

6. Bewegen tijdens de zwangerschap

Sporten tijdens de zwangerschap? Kan dat? Ja, sporten wordt juist enorm aangeraden. Zolang jij fit bent is dit alleen maar voordelig tijdens de zwangerschap en de bevalling. Natuurlijk worden niet alle soorten sport aangeraden tijdens de zwangerschap. Als je twijfelt of een bepaalde sport wel of niet verstandig is om te beoefenen, raadpleeg dan altijd je verloskundige of je huisarts.

Ben je geen fanatiek sporter of zit je buik gewoon in de weg, probeer dan wat anders. Een stuk wandelen, zwemmen of een stuk fietsen is ook al goed. Het belangrijkste is dat je niets forceert en dat je goed naar je eigen lichaam luistert tijdens en vlak na het sporten!

7. Het blijde nieuws vertellen

Heb je voor het eerst het hartje van je kindje horen kloppen en je kindje voor het eerst gezien bij de eerste echo. Dan wil je niets liever dan het blijde nieuws aan iedereen vertellen! Iedereen bepaalt zelf wanneer ze het grote nieuws naar buiten brengen, en wanneer dat is verschilt per persoon. Ook hoe je het verteld is helemaal aan jou!

Toch kan het nieuws voor oplettende personen in je omgeving geen verassing meer zijn. Je drinkt geen alcohol meer, je bent moe, je gewicht neemt toe en je partner legt je ineens compleet de watten. Dit zijn tekenen dat er een kleintje op komst is.

Nu iedereen weet dat je zwanger bent, kan je je compleet richten op alle mooie momenten van je zwangerschap zoals het klaar maken van de kamer, baby kleren uitzoeken en natuurlijk je lekker laten verwennen door alle mensen om je heen!

Meer gerelateerde artikelen per onderwerp