Met de combinatietest kan vroeg in de zwangerschap worden bepaald of je kindje een verhoogde kans heeft op specifieke erfelijke aandoeningen. We zetten alles wat je moet weten over deze combitest voor je op een rij.
Wat is een combinatietest?
De combinatietest is, zoals de naam al doet vermoeden, een combinatie van twee verschillende testen. Het gaat om een bloedonderzoek en een nekplooimeting.
Bloedonderzoek
De combitest begint met bloedonderzoek als je tussen de 9 en 14 weken zwanger bent. Je laat hiervoor bloedprikken. In een laboratorium worden de waardes van specifieke zwangerschapshormonen bepaald.
Nekplooimeting
Met de nekplooimeting wordt via een echo gemeten hoe groot de nekplooi is van je kindje. De nekplooi is een dun vochtlaagje onder de nek. Dit onderzoek brengt geen risico’s met zich mee.
Wanneer vindt de combinatietest plaatst?
De bloedtest wordt uitgevoerd als je tussen de 9 en 14 weken zwanger bent. De nekplooimeting kan tussen de 11 tot 14 weken.
Geeft de combinatietest zekerheid?
De combinatietest is een screeningstest. Dat betekent dat op basis van de test, jouw leeftijd en de duur van de zwangerschap, de kans wordt bepaald dat je ongeboren kindje een specifieke erfelijke aandoening heeft. Is de kans inderdaad verhoogd, dan kun je kiezen voor een vervolgtraject waarmee je meer zekerheid krijgt. De NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) is een bloedonderzoek waarbij het DNA van het ongeboren kindje wordt onderzoek. Dat DNA zit namelijk in jouw bloed als je zwanger bent.
Wordt de combinatietest vergoed?
De combinatietest wordt aan alle zwangeren in Nederland aangeboden. De basisverzekering vergoedt de test alleen voor vrouwen van boven de 36 jaar, omdat zij meer risico hebben op het krijgen van een kindje met een erfelijke aandoening. Ook bij een medische indicatie wordt de combitest vergoed. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden de test ook. Dit geldt ook voor de vergoeding van de NIPT.
De combinatietest is een screeningstest en geeft de kans dat je kindje een specifieke erfelijke aandoening heeft weer. Afhankelijk van de uitslag kun je kiezen voor vervolgonderzoek.